söndag 24 oktober 2010

Grövelsjön V.40


Vårt första gästarrangemang!
Det är nu vi lägger ribban, hur ska det gå!?

Våra gäster denna veckan är skolelever från Falun, som går sista året på gymnasiet på friskvårdsprogrammet.
Det är 20st tjejer, vilket vi inte visste förrän bara några dagar innan, vi trodde det skulle vara blandat.

Vi begav oss dit på tisdagen, runt 11 var vi där och gästerna skulle komma runt 16. Så vi förberedde lägret,
gick igenom planeringen, checkade vandringar, paddlade dit kanoterna m.m.
När de sedan kom hade vi en presentation och genomgång av veckan. Sedan delades de in i två grupper, där ena gruppen skulle börja paddla nästkommande dag och den andra gå på topptur. Sedan skulle de skifta andra dagen.
Men nu skulle första utmaningen vara att sätta upp deras tält(militärtält) och laga mat.
Angående maten så hade de förväntat sig att äta frystorkat och nudlar hela veckan, istället möttes de av tacobuffé första kvällen, sedan rullade det vidare med hamburgare, chiliconcarne till middag. Så de var mer än nöjda med maten.

Första natten hände det spännande saker!
Jag och Signe sov närmast dem, så det blev naturligt att de kom springande till oss när deras stora tält hade rasat. "Kaminen har vält!!!" och när man hör de orden, vill man inte tänka på vad som hänt. Eldar man på bra under natten kan den där kaminen vara riktigt varm och ge stora brännskador.
Men när vi kom dit märkte vi att de som tur var inte hade eldat så mycket, man kunde hålla rören.
Men tältduken hade lossnat längst upp, så det var bara till att i princip ta ner tältet och sätta upp det igen, eftersom man inte kan nå toppen på annat sätt. Klockan var 01 på natten och detta tog ca. 45min innan vi var helt klara.
Samtidigt som detta händer kommer en tjej ifrån det andra militärtältet och säger att de blir rökförgiftade inne i tältet, så jag tänkte, "vad ska vi prioritera", vi hade inte tid att springa och väcka de andra. Så jag sprang snabbt in till dem och öppnade ventillationen och såg till att elden var bra(Vilket räckte). Och fortsatte sedan till det rasande tältet där Signe höll dem på humör.
När jag skulle lägga mig igen var jag orolig för att det skulle hända igen och tänkte jäkla skittält!
Men jag lyckades somna om och vaknade på morgonen igen.

Den andra dagen begav vi oss ut på kanottur med första gruppen.
Det var en del blåst från början men inte så mycket så att vi inte skulle ge oss ut.
Däremot när vi skulle hem efter lunch, hade det blåst upp till mellan 11-15 s/m, det gick ganska stora gäss på sjön och vi hade 5km motströms att paddla.
Vi insåg ganska snart att detta inte skulle funka och gick över till plan B som vi kom på då. Vi satte kanoterna på land, gick hem och nästa dag skulle nästa grupp få gå dit och paddla hem.
Detta gick bra för nästkommande dag gick vi på östra sidan om sjön, uppe på ryggen, så vi hade en fin vandring dit. Vi fick utnyttja våra naturguidekunskaper:)

Sista dagen sken solen och alla var väldigt glada för detta. Jag tyckte det var jättebra att vädret blev som det blev, eftersom de och vi då fick prova på att ha gruppen i olika förhållanden. Vi och även gästerna lärde oss mycket på detta!

I slutändan var de nöjda med veckan och tyckte vi hade skött oss bra.

Under året har vi 8st projekt, och detta var som sagt vårt första. Nu har vi lagt ribban och det är bara att jobba vidare och göra det bättre och bättre för varje gång!

//Pontus Frank

Wilderness first aid med NOLS/WMI 27/9-1/10

 
En vecka med Lena Conlan och Hawie Nordström har gjort mig säkrare och bättre inom första hjälpen i friluftslivet! Det är NOLS(National Outdoor Leadarship School) som står bakom kursen.

Det har varit en intensiv vecka med många scenarier med allt ifrån mycket blod, frakturer, köldskador, medicinska sjukdomar och rygg-/nackskador. Ett och annat blåmärke också!

Vi har arbetat utifrån metoden L-ABCDE, för er som är bekanta med den.
För er som inte är det står detta för:
L: Livsfarligt läge
A: Airway
B: Breathing
C: Cirkulation
D: Disability
E: Environment

Andra termer är också huvud till tå, vitala tecken, medicinsk historia och STOPP!
Låter detta intressant och du skulle vilja veta mer om det rekommenderar jag att ni går en
första hjälpen kurs, gärna med fokus på friluftsliv! Det har varit mycket intressant och lärorikt!

Vi hade en del teori, som vi sedan praktiserade utomhus och det jag gillar med deras undervisning var deras framförhållning och spontanitet, rätt som det var blev någon/Hawie skadad eller sjuk och det blev ännu ett scenarie att ta hand om.
Både Lena och Hawie bjöd verkligen på sig själva och svarade bra på våra frågor, var pedagogiska, ärliga, ödmjuka och bestämda. Jag tyckte de var jätteduktiga!
Det jag känner de kunda gjort bättre första dagen var en tydligare genomgång av vad vi skulle gå igenom under veckan.

Vi höll på från 8 till runt 17 varje dag. I onsdags sågs vi igen på kvällen för att Lena skulle visa bilder och berätta om sitt företag, Crossing Latitudes. Hon berättade om hur det är att arbeta inom friluftslivet för henne.

I Torsdags sågs vi också på kvällen. Men denna gång av en annan anledning!
Det var nattscenarie på gång och vi var förväntansfulla!
Vi sågs 19:30 och skulle gå ut i skogen för att hjälpa några som råkat illa ut. När vi kom till platsen mötte vi en förtvivlad Hawie, som hade varit ute med sina kompisar och plockat lingon då de stötte på en björn. De var 6st ute.
När vi hade hört om vad som hände började vi leta efter dem, vi gick på rad(skallgång) för att hitta dem i mörkret. Alla låg skadade, en del medvetslösa. Jag, Erika och Oskar kom fram till Erik som hade ramlat och fått en spik genom vänster hand och brutit sitt högra underarmsben, så benpiporna stack ut.
Vi kollade honom enligt L-ABCDE och när han blev medveten skrek han otroligt mycket.
Så fort vi rörde eller lyft någon av armarna skrek han otroligt mycket. Så det var kämpigt att sitta där i mörkret och försöka få honom lugn och stabil.
Erik spelade riktigt bra patient, han fick sista dagen priset för bästa skådesspel.
Vi tog hand om honom i ca.2 timmar innan vi kom därifrån, vi bar honom på bår tillbaka till "basecamp".
Rätt som det var när vi bar honom på båren gick Hawie ifrån båren och svimmade, så vi fick ta hand om honom också.

Både Lena och Hawie och vi var nöjda med vår insats, så det var ju skönt!

Skarpt läge:
Igår(fredag) fick vi skarpt läge. Jenny ringde mig på morgonen och frågade om jag ville hjälpa till att leta efter en dement dam i Orsa. "Detta är skart läge". jag sa självklart ja och klassen sågs på skolan 08:45.
Vi åkte till Orsa och fick vårt område att leta i och letade i ca.1 timme innan polisen ringde oss och sa att en hundförare hade hittat henne. Så det var skönt att hon var hittad och vid liv!

Vi åkte tillbaka till skolan och avslutade vår kurs!
Det var en riktigt lärorik och rolig vecka!
Tack klassen, Lena och Hawie för en bra vecka!

//
Pontus Frank

fredag 15 oktober 2010

YH- Fjäll- och Äventyrsledare 2010/2011

Välkommen!
Du har kommit till bloggen där klassen Fjäll- och Äventyrsledare samlar sina tankar, information och spännande och roliga händelser under året!

Vi går utbildningen i älvdalen, som är centralorten i dalarna, till ytan största kommun. En kommun som omfattar nästan halva ytan i dalarna. Här erbjuds fantastisk natur med bra klättring, skidåkning(både utför och längd) och berg med härliga utsikter över hela dalarna!

Ta gärna del av vår utbildning genom att läsa bloggen och kom med kommentarer om allt möjligt!
Ordet är fritt!

Mvh
Fjäll- och Äventyrsklassen